Tévhitek

Sokszor hallhatunk téves állításokat, nem pontos információkat szaunázással kapcsolatban. Egy párat szeretnénk ezennel tisztázni, kételyeket eloszlatni, valamint segíteni ezzel is, hogy minél egyszerűbbé tegyük Ön számára a szauna kiválasztás folyamatát.

A Philips fejlesztésű Dr. Fischer Vitae infrasugárzók által kibocsájtott rövid hullámú infrasugarak (IR-A) a bőr szubkután rétegéig (5-6mm) hatolnak be. Testünk bőr alatt kb. 3-4 mm –el kezdődő részét alkotó laza, zsírszövetből álló kötőszövetet nevezzük szubkután rétegnek. A szervezet energiaraktára, ami szükség esetén felhasználható. Ebben a rétegben találhatóak azok a zsírsejtek, melyek összeállva cellulitként (narancsbőr) jelentkezhetnek. Viszont itt kötődik meg azon méreganyagok jelentős része is, melyet méregtelenítéssel el kívánunk távolítani. Bőrünk ezen rétegében a hő nagyobb mértékben és hatékonyabban árad szét. Ezek a lámpák gyógyászati segédeszköznek számítanak és a faggyúmirigyeken keresztül is izzasztanak. A faggyúmirigyeken keresztül testünkből olyan anyagok is képesek kiürülni, melyek másképpen nem tudnak. A sugárzók a levegőt közvetítő közegként használva - azt csak kis mértékben felmelegítve  - egyből a testünkben fejti ki hatásukat, nagyon hatékony izzadást eredményezve! Többször hallhattuk már, hogy 5-6 centiméter mélységig történik a felmelegedés, méregtelenítés: ez egy téves! információ, hiszen ilyen mélységig történő felmelegedésnek már a belső szerveinket érintő egészségkárosító hatása lenne.42.jpg

Ha a finn szaunakályhára vizet locsolunk melegebb lesz a kabinban és jobban izzadunk. Nem igaz! Csupán hőérzetünk nő a szaunakabin páratartalmának megnövekedése miatt, valamint a bőrünkön lecsapódó vízgőzt értelmezhetjük tévesen izzadásnak.

A szaunakabinok ajtaján miért hagyunk alul rést? Vajon hibás gyártás eredménye? Dehogy! Kulcsfontosságú a szabadon áramló friss levegő szaunánkban, ezt az ajtó alatti légrésen beáramló és az állítható szellőzőn keresztül távozó levegő egyenletes körforgása, s a kályha hőtermelése együttesen biztosítja. Nem megfelelően szellőző szaunáknál fenn állhat a környezetre nézve a penészedés, nyirkosodás veszélye, a felhasználó pedig az oxigén hiánya miatt légszomjat érezhet.

Infraszaunában úgy érzi nem izzad eléggé? Nem hatékony a kabin? Ön valószínűleg egy rosszul beállított, teljesítményben alulkalibrált, egyszóval nem szakszerűen telepített szaunát használ. Előfordulhat azonban, hogy a kabin egy kevésbé hatékony sugárzótechnológiát képviselő infasugárzót használ.  Infraszauna építésnél figyelembe kell venni a leendő felhasználók számát, kabin méretét és ez által a hősugárzók teljesítményét, valamint darabszámát. Lényeges az infrasugárzók szögének, valamint a padtól való távolságának optimális beállítása. Rengeteg apróságnak tűnő részlettől lesz az Ön infraszaunája minden szempontból tökéletes. Profi szakembereinknek és az általunk használt technológiának köszönhetően az épített egyedi infraszaunáinkban nem fog csalódni!

Szaunázás közben kitágulnak az erek, majd a hűtőfürdő során összeszűkülnek és ez nagyon egészséges. Kiegészítést szeretnénk ehhez írni! Ezen erek elsősorban a felületi ereket jelentik, azaz a bőrréteghez közeli tartományokat. Ezért is tesz jót bőrünknek ez a fajta méregtelenítés. Vérnyomás emelő hatása is lehet, éppen ezért szív és érrendszeri, valamint visszér panaszok esetén fokozottan ügyeljünk a szauna használat időtartamára és mikéntjére. Az infraszauna alacsony kabinhőmérséklete könnyebben elviselhetővé teszi a méregtelenítés eme formáját. Fontos! lábra irányított infrasugárzót visszérbetegség esetén tilos használni! Ha kétségei vannak a szaunázásnak az Ön egészségére gyakorolt hatásairól, konzultáljon háziorvosával, vagy szakembereinkkel mielőtt szaunaépítésbe fogna.94.jpg

A távozó izzadságunk egésze méreganyag. Nem igaz! A Philips fejlesztésű Dr. Fischer Vitae infrasugárzók szakszerűen telepítve és használva a szaunázások alkalmával a távozó izzadtság 15-20%-a nem víz. Ehhez fontos a szaunázások során a víz folyamatos utánpótlása és a rendszeres használat. Ezt nevezzük passzív méregtelenítésnek, mely infraszaunázás esetében hatékonyabb, mint a hagyományos finn szaunázásnál, s az alacsonyabb hőmérséklet miatt könnyebben elviselhető.

Vissza a hírekhez