Élettani hatások

A szaunázás modern világunk mindennapi kiegészítője lett, legyen az konditermi edzés, wellness szállodai pihenés, vagy egy otthoni relaxáció, regenerálódás. Rekreációs kiegészítő a mindennapokban, mely egészségmegőrző és javító hatásával egyre szélesebb körben terjed világszerte. De mi is pontosan a szaunázás? Hogyan kell jól szaunázni? Milyen élettani hatásai vannak? Pár kérdés, melyek tisztázása feltétlenül hasznos lehet mielőtt egyedi szaunát építenénk.

A 21. századi, civilizált életnek rengeteg olyan hatása van, mely során méreganyagok kerülnek a szervezetbe. Passzív méregtelenítésnek nevezzük a szaunázás során izzadságunk által távozó, testünkben hónapok, évek alatt felhalmozódott méreganyagok távozásának folyamatát. Aktív méregtelenítés például ha futás vagy egyéb sport következtében izzadunk. A rendszeres szaunahasználat orvosilag bizonyítottan méregtelenít. A szaunázás az egész világon több száz éves múltra tekint vissza, javítja közérzetünket, frissít fizikailag és szellemileg is, rugalmassá teszi a bőrt egyszóval regenerál.

30.jpg

Minden izzadás, legyen az aktív vagy passzív, azért történik, mert testünk így védekezik a túlhevülés ellen. A távozó izzadság hűti testünket. Megnövekszik az erekben lévő vérmennyiség, a véredények kitágulnak. A finn szaunázást követő hideg merülőfürdő alkalmazásakor a véredények hírtelen újra összeszűkülnek. Rendszeresen szaunázva, legyen az infraszauna vagy finn szauna, testünket ellenállóbbá tesszük. A gőz és a verejték fellazítja a hámsejteket a bőr felszínén, az elöregedett sejtek leválnak, a zsírral, porral, baktériumokkal együtt lemosódnak a hűtőfürdők során.

A finn szauna lelke a szabályozható hő és páratartalom. Az izzadást, hőérzetünket jelentősen befolyásolja a páratartalom, ami a kövek locsolásával szabályozható.

Szervezetünkben a pozitív élettani folyamatokat elindító finn szaunázási hőmérséklet 75-110 celsius fok között van. Infraszaunázásnál ez a hőmérséklet 35-55 celsius fok. Ebből a két adatból is jól látszik a két féle módszer közötti alapvető különbség.

Kedvező hatással van a bőrre, a szív-keringési rendszerre és a vízháztartásunkra is, fontos, hogy szaunázások során az eltávozott folyadékot folyamatosan pótoljuk. Egy finn szaunázás időtartama lényegesen hosszabb az infraszaunázásnál, ezért ha szakszerűen szeretnénk azt végezni, szánjuk rá az időt, mely legalább 1 óra. Hatékony infraszaunázás akár már napi 20 perc időbefektetéssel lehetséges! A lerakódott káros anyagok elszállítása mindkét esetben megnövekszik, akárcsak a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képessége is.

54.jpg

Íme néhány alapszabály, melyet feltétlenül tartsunk be:

Ne siessünk a szaunázással! A megfelelő nyugalmi állapot és az átszellemülés szerves része egy regeneráló szaunázásnak a maximális hatás elérésének érdekében. A szaunázás nem csak testi, de lelki megújulás, kikapcsolódás is.

Szaunázásaink alkalmával a felmelegedés-lehűlés folyamatát érdemes legalább 2-3-szor elvégezni alkalmanként.

Száraz testtel kezdje meg a szaunázást!

Érdemes fekvő helyzetben, vagy laza testtartásban ülni, lehetőség szerint felhúzott lábakkal, hogy a lábak is felsőtestünkre jellemző kabinhőmérsékleten legyenek. Mindenkinél egyéni, hogy mennyi idő után érzi szükségét a hűtőfürdő vagy merülő fürdő használatának. Nem tanácsos 15 percnél tovább maradni a finn szaunában, de ha közérzetünk romlik, hagyjuk el előbb a kabint, lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Nem kell az utolsó pillanatig bent ülnünk csak azért, mert a homokóra még nem folyt le teljesen. Törekedjünk a könnyed és felhőtlen felfrissülésre, a jóleső határokon belül. A forró szaunakabin elhagyása előtt üljön fel, hogy a vérkeringése helyreálljon. Ezt követően menjünk ki a szabad levegőre légfürdőzni. A légfürdő során lélegezzen nyugodtan, majd pár perc múlva vegyen hideg merülő vagy hűtőfürdőt. A hűtést mindig a szívtől távol kezdje (lábfej, láb, kéz, kar, törzs) és a szív felé közeledjen. Erre a célra használhatunk hideg vagy langyos vizet, ki mit kedvel. Semmiképpen ne forró vízben fürödjünk! Célunk, hogy testünk hőmérséklete visszahűljön a megszokottra. A jeges vízben való merülést, vagy a friss hóban hempergést csak gyakorlottaknak javasoljuk. Ezek után üljünk le kényelmesen, tegyük fel lábunkat magasabbra, ezzel is segítve a vér áramlását, esetleg feküdjünk le, és pihenjünk pár percet, relaxáljon, lélegezzen egyenletesen, és törölje szárazra magát, mielőtt megkezdené a következő "kört" a szaunában.

A szaunázás befejezése után is hagyjunk időt magunknak a pihenésre. Ne siessünk! Pihenjünk, relaxáljunk. Tusoljunk le bő vízben, a tusfürdők és szappanok használatát mellőzzük, hiszen éppen kitágultak és kitisztultak pórusaink, kár volna ismét eltömíteni őket.

Kerüljük az alkoholos italokat és a nagymennyiségű ételt szaunázás alatt és közvetlenül utána. Egy könnyű ebéd vagy vacsora, frissítő italok tökéletes befejezései egy frissítő szaunázásnak.

Vissza a hírekhez